Wat zijn de eigenschappen die kinderen een taal doen helpen leren, en zijn die altijd aangeboren?
Een van de belangrijkste eigenschappen van kinderen die hen helpt bij het leren van een taal is dat ze ontzettend nieuwsgierig zijn. Dit uit zich vaak in leergierigheid en drang om andere mensen te begrijpen.
Tijdens het leerproces doen kinderen heel veel zelf, ze gebruiken andere mensen wel als voorbeeld, maar produceren vooral heel veel nieuwe uitingen, die ze zelf bedenken. Dit proces verloopt natuurlijk niet zonder fouten, maar met vallen en opstaan werken kinderen vanaf het begin aan een systeem van taalregels waarmee ze woorden en zinnen kunnen maken.
Door taalkundigen wordt de eigenschap voor het aanleggen van deze taalregels het ‘aangeboren taalvermogen’ genoemd. Een vermogen voor het leren van een taal, dat alle mensen op de wereld hebben. Ze vergelijken het met het gezichtsvermogen of het denkvermogen, welke ook aangeboren eigenschappen van de mens zijn.
Onderzoekers van de Universiteit van Picardie Jules Verne hebben ontdekt, dat tot drie maanden te vroeg geboren baby´s, al lettergrepen kunnen herkennen en onderscheid kunnen maken tussen mannen- en vrouwenstemmen. Dit bleek uit reacties in de hersenen van de baby´s bij het horen van de verschillende lettergrepen. De onderzoekers denken op basis van dit onderzoek dat zich voor de geboorte al taaleigenschappen ontwikkelen in de hersenen en dat het taalvermogen van de mens dus in ieder geval voor een deel is aangeboren.
Toch is het leren van een taal niet alleen gebaseerd op het aangeboren taalvermogen. Om een taal goed te kunnen uitproberen en ermee te oefenen, heeft een kind andere mensen nodig. Ook de omgeving waarin de taal geleerd wordt, is dus sterk van belang voor een goede taalontwikkeling. Niet alle eigenschappen voor het leren van een taal zijn dus aangeboren.
We kunnen dus waarschijnlijk wel spreken van een aangeboren taalvermogen, maar in de ontwikkeling van het kind, ontwikkelt het taalvermogen zich ook verder tot een sterk systeem dat de basis vormt voor communicatie tussen mensen met datzelfde ontwikkelde taalvermogen in dezelfde taal.